2017

ARTISTER 2016

QUEEN + Adam Lambert UK/US
Få band i musikhistorien kan kallas unika. Queen tillhör detta fåtal. 1973-91 tillförde de världen en blandning av hårdrock, progressiv rock, pop, musikal... ja, i stort sett allt. Och de blev monumentalt stora på kuppen. Det var inte bara bandet utan en hel epok som gick i graven med sångaren Freddie Mercury 1991. Queens gitarrist Brian May och trummis Roger Taylor, som spelat ihop sedan innan Queen bildades, drog 2005 ut på en första världsturné med konstellationen Queen + Paul Rodgers. Det blev en dundersuccé som 2008 följdes av ett studioalbum och ännu en världsturné. 2011 var det återigen dags att tillföra Queenfamiljen nytt blod. Den unge och makalöst talangfulle Adam Lambert upptäcktes i "American idol" 2009 och lärde då även känna Brian och Roger. Tycke uppstod, milt uttryckt. De senaste åren har konstellationen Queen + Adam Lambert med stor framgång turnerat världen över med odödliga Queenklassiker. "Another one bites the dust", "We are the champions", "We will rock you", "Tie your mother down"... med flera, med flera. Nu kommer de även till SRF 2016. Vi kan knappt själva finna ord för hur stort detta är. En fras som "festivalens höjdpunkt" räcker helt enkelt inte till.
Till toppen
TWISTED SISTER US
Chockrockarna/glam metal-kungarna Twisted Sister från New York älskas av svenskarna som få andra band. Den intensiva kärleksaffären mellan bandet och Sverige är mer än 30 år gammal. 1984 släppte Twisted Sister sitt tredje album "Stay hungry". En stor internationell framgång, men Sverige tog det ett steg längre. "We're not gonna take it" och "I wanna rock" blev superhits och till och med Björn Borg och kungafamiljen ville ha sina ex av "Stay hungry" signerade av bandet. Svenskarnas hängivenhet har stått sig genom åren. Efter sin återförening har Twisted Sister redan headlinat SRF tre gånger sedan 2003. Nu är det dags för ett sista farväl. . Med Mike Portnoy (ex-Dream Theater) som ersättare till avlidne AJ Pero bakom kaggarna ska Twisted Sister äntra SRF-scenen för allra sista gången. Glöm inte näsdukar - det kommer att bli känslosamt.
Till toppen
SABATON S
"När vi spelade på Sweden Rock Festival för första gången, år 2005, var det Sveriges största och bästa rockfestival och vi var ett relativt litet band som öppnade på den minsta scenen. Nu, drygt tio år senare, kommer det att bli helt fantastiskt att återvända till vad som fortfarande är Sveriges största och bästa rockfestival för att avsluta på huvudscenen!" Så kommenterar basisten Pär Sundström Sabatons återkomst till Sweden Rock Festival. Det Falunbördiga heavy metalbandet har under det senaste decenniet gjort en smått otrolig resa och utvecklats till en av Sveriges främsta musikexporter. Deras publik har vuxit exponentiellt och för varje gång de har spelat på Sweden Rock Festival så har de stått på en större scen och haft mer folk i publikhavet. När de i sommar ställer sig på huvudscenen, Festival Stage, för första gången gör de det med en stor scenshow och en ny skiva i bagaget.
Till toppen
THE HELLACOPTERS S
Hårt garagerockande The Hellacopters bildades 1994 som ett sidoprojekt för Nicke Andersson (då i Entombed) och Dregen (då som nu i Backyard Babies). Bandet debuterade 1996 med "Supershitty to the max", som blev en omedelbar klassiker och gjorde "actionrock" till ett vedertaget begrepp. När The Hellacopters efter 14 år och sju studioalbum la ner 2008 var det som ett av den svenska rockscenens mest inflytelserika band. Åtta år senare ska de återigen inta scenen. Och var skulle de göra det om inte på Sweden Rock Festival? Konserten görs för att fira 20-årsjubileet för debutplattan och därmed är det också "Supershitty"-sättningen, med Dregen på gitarr, som återförenas.
Till toppen
SLAYER US
Vid 80-talets mitt var thrash metal hårdrockens svarta får - och Slayer var thrash metals svarta får. Debuten "Show no mercy" (1983) etablerade Los Angeles-kvartetten som hårdrockens snabbaste och hårdaste konstellation. Ett intryck som kulminerade på tredje albumet "Reign in blood" (1986), som slog alla då kända rekord i snabbhet och brutalitet och förblivit en av metalhistoriens superklassiker. Trots sin musikaliska extremism har Slayer även sålt mängder av plattor. Av thrash metals "Big 4" är de det band som mest konsekvent hållit fast vid den stenhårda linjen. Deras elfte och senaste album "Repentless" (2015) är inget undantag. Slayer håller fortfarande ställningarna, med originalmedlemmarna Tom Araya (sång/bas) och Kerry King (gitarr) understödda av flinke gitarristen Gary Holt (Exodus) och mästertrummisen Paul Bostaph (ex-Forbidden, Exodus, Testament).
Till toppen
KING DIAMOND DK
Det var 1986 som Mercyful Fates förre frontman King Diamond debuterade med sitt eget band och albumet "Fatal portrait". Året därpå kom uppföljaren "Abigail", fortfarande många King Diamond-fans favoritplatta. På SRF kommer King Diamond att som en del av livesetet framföra detta ikoniska album i dess helhet, för första och kanske sista gången i Sverige. Sett till showen är detta King Diamonds mest ambitiösa och dramatiska produktion hittills - bandet når en helt ny nivå såväl soniskt som visuellt. Bara så det framgår ordentligt blir detta ENDA spelningen i Sverige. Missa inte!
Till toppen
AVANTASIA D
När Edguys sångare Tobias Sammet startade sitt metaloperaprojekt Avantasia 1999 var det tänkt som en engångsföreteelse. Det var heller aldrig tänkt att överföras till livescenen. Men Avantasia fortsatte, och det överfördes till livescenen. Sedan 2001 har projektet släppt sex album, och ett sjunde ska ges ut i januari 2016. Projektidén förblir oförändrad: konceptalbum med medryckande melodiös metal samt Sammet själv och celebra gästsångare som dramats rollfigurer. 2008 spelade Avantasia för första gången live på utvalda festivaler, varav en var SRF. Det blev jättesuccé, liksom nästa SRF-besök 2013. Något säger oss att det knappast blir en flopp 2016 heller.
Till toppen
MEGADETH US
Gitarristen Dave Mustaine gick från Metallica till att bilda ännu ett av thrash metals "Big Four": Megadeth. Bandet, där Dave även blev sångare, debuterade 1985 och utmärkte sig inledningsvis för en tekniskt avancerad och samhällskritisk thrash metal. Plattor som "Peace sells... but who's buying?" (1986) och "Rust in peace" (1990) är klassiska exempel. Megasuccén "Countdown to extinction" (1992) markerade en övergång till mer traditionell heavy metal med thrashkryddor, vilket med vissa undantag varit Megadeths signum sedan dess. Fjortonde albumet "Dystopia" dyker upp i januari 2016.
Till toppen
FOREIGNER US
Ett av AOR-historiens största band debuterade 1977. Succén var omedelbar och under sin kommersiella storhetstid fram till 1984 formligen sprutade Foreigner ur sig klassiska låtar. "Cold as ice", "Hot blooded", "Juke box hero" och balladerna "Waiting for a girl like you" och "I want to know what love is" är bara några av de mest kända. Den sistnämnda blev listetta i ett otal länder, inklusive USA, Storbritannien och Sverige. 2015 leds bandet fortfarande av gitarristen och huvudkompositören Mick Jones, flankerad av bland andra baslegendaren Jeff Pilson (ex-Dokken, Dio med flera) och höjdarsångaren Kelly Hansen.
Till toppen
ANTHRAX US
Thrash metals "Big Four" utgörs som bekant av Metallica, Slayer, Megadeth - och Anthrax. Sistnämnda New York-bor debuterade 1984 och fick sitt genombrott året därpå med albumet "Spreading the disease". 1987 års "Among the living" blev i sin tur en av thrashhistoriens milstolpar. Vad som fick Anthrax att stå ut i konkurrensen - förutom själva låtkvaliteten - var de breda influenserna från såväl klassisk rock som punk och rap, och att de helt saknade en "tuff" image. Från 90-talet och framåt bytte bandet såväl medlemmar som stil ganska ofta, men 2011 var ordningen definitivt återställd. Då släpptes tionde albumet "Worship music", med klassiske sångaren Joey Belladonna tillbaka vid micken. Plattan blev en stor framgång och nu kommer äntligen den efterlängtade uppföljaren "For all kings".
Till toppen
SHINEDOWN US
Shinedown från Jacksonville, Florida debuterade 2003 som, enligt samtida kritiker, en del av den samtida postgrungevågen. Publiken såg emellertid från start mer hos bandet än så. Sitt verkligt stora genombrott fick Shinedown med tredje albumet "The sound of madness" (2008), med jättehits som "Second chance" och "If you only knew". Sedan dess har de släppt ytterligare två framgångsrika album, senast "Threat to survival" i september 2015. Sammanlagt har Shinedown sålt över sex miljoner album, och är på väg att göra sig ett lika stort namn i Sverige som i hemlandet.
Till toppen
MICHAEL SCHENKER FEST D
Michael Schenker, den tyske gitarrlegendaren med ett förflutet i Scorpions och UFO, bjuder denna gång på ett mycket speciellt program. Han åtföljs nämligen av inte mindre än tre av de sångare som frontat hans eget MSG, och därtill de tre allra mest klassiska - Gary Barden, Graham Bonnet och Robin McAuley. Tillsammans har dessa män album som "Michael Schenker Group" (1980), "Assault attack" (1982) och "Save yourself" (1989) på sitt samvete - räkna med att klassikerna duggar tätt. Detta blir Michael Schenker Fests enda konsert i Norden, och därtill den enda i hela Europa med medverkan från samtliga tre sångare.
Till toppen
DIRKSCHNEIDER D
Udo Dirkschneider är för evigt känd som grundaren och den klassiske sångaren i Tysklands mest legendariska heavy metal-band Accept. Från 1979 medverkade han på tio studioalbum, däribland megaklassiker som "Balls to the wall" (1983) och "Metal heart" (1985). Fastän sångaren, med vissa uppehåll, fokuserat på sitt nuvarande band UDO sedan 1987, har han fortsatt att även köra låtar från Accepttiden live. Nu är det dock slut med det, meddelar Udo. Det blir en turné under namnet Dirkschneider, med en setlist uteslutande bestående av Acceptlåtar - efter det har han sjungit dessa Acceptlåtar för sista gången. Det gäller alltså att passa på om man vill höra "Balls to the wall", "Fast as a shark" och de andra klassikerna live med originalsångaren igen, medan tid är.
Till toppen
LITA FORD US
Det är en revanschsugen 80-talshjältinna som återvänder till SRF. Hennes föregående besök, 2009, blev inte vad man hoppats på eftersom bandet fick improvisera sig fram utan andregitarristen, som på grund av passproblem inte kunde medverka. Denna gång ska det dock bli andra bullar från Lita Ford, som slog igenom redan i slutet av 70-talet som gitarrist i Runaways. På 80-talet nådde hon framgång i eget namn, främst med succéalbumet "Lita" (1988) där man hittar klassiker som "Close my eyes forever" och "Kiss me deadly". Till detta hennes välkända, melodiska hårdrocksstuk återvände hon också på hittills senaste albumet "Living like a runaway" (2012).
Till toppen
SYMPHONY X US
Symphony X är tveklöst ett av de största namnen inom prog metal. De har släppt nio studioalbum sedan 1994 års debut, däribland sådana klassiker/succéer som "Divine wings of tragedy" (1997), "Paradise lost" (2007), "Iconoclast" (2011) och senast "Underworld" (2015). Viktiga orsaker till bandets popularitet är deras förmåga att göra sin komplexa musik slagkraftig, samt Russell Allens kraftfulla sång. Symphony X senaste SRF-besök ägde rum 2012 och blev en strålande triumf - nu återvänder de för vad som blir deras enda Sverigespelning denna säsong.
Till toppen
BLIND GUARDIAN D
Melodisk speed metal är Blind Guardians egen beskrivning av sitt sound, som de har förblivit trogna alltsedan debuten 1988. Deras första genombrott kom med fjärde albumet "Somewhere far beyond" (1992), vars uppföljare "Imaginations from the other side" (1995) och "Nightfall in Middle-Earth" (1998) blev ännu mer framgångsrika. Den sistnämnda markerade också början på en ny, mer ambitiös och symfonisk era för Blind Guardian, som har fortsatt till dato. I dag är bandet, som alltid med sångaren Hansi Kürsch och gitarristen André Olbrich i spetsen, ett av Europas mest populära metalakter med hängivna fans inom såväl power- som speed metal-kretsar.
Till toppen
HALESTORM US
Halestorm från Pennsylvania är ett ungt band med gamla influenser. Dess grundare, syskonen Lzzy (sång, gitarr) och Arejay Hale (trummor), växte upp med band som Deep Purple, Van Halen och Black Sabbath. Andra "gamla" saker med Halestorm är att de turnerat sig till framgång och spelar in live i studion. Inte konstigt då att de sticker ut bland jämnåriga "moderna" amerikanska band. De har bara blivit större sedan 2009 års debut - tredje och senaste albumet "Into the wild life" (2015) är också deras största framgång. Nya låtar som "I am the fire" och "Apocalyptic" passar fint in bland redan klassiska nummer som "I get off" och "Love bites (and so do I)".
Till toppen
SIXX:A.M. US
2007 bildade Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx ett sidoprojekt för att skapa musik baserad på hans självbiografi "Heroin diaries". Sixx:A.M., kompletterat av sångaren James Michael och gitarristen DJ Ashba (då i Guns N' Roses), debuterade samma år med "The heroin diaries soundtrack", inspirerat av klassiska konceptalbum med Who och Pink Floyd. Den mörkare uppföljaren "This is gonna hurt" (2011) blev i sin tur bandets stora genombrott. 2014 kom "Modern vintage", inspirerad av 70-talets mångfaldsmästare som Queen, David Bowie och ELO. Under 2016 planerar Sixx:A.M att släppa två nya album och göra sin första världsturné. Samt begå sin SRF-debut.
Till toppen
STEVE VAI US
Steve Vai skiljer sig från den gängse bilden av en virtuos hårdrocksgitarrist. Snarare än att vara en vindsnabb "shredder" går Steves stil ut på att finna nya sound och sätta in dem i ständigt nya sammanhang. Under 80-talet spelade han med bland andra Frank Zappa, Alcatrazz (där han ersatte Yngwie Malmsteen), David Lee Roth och Whitesnake, men det är troligen ändå som soloartist han är mest känd i dag. I detta avseende kom Steves genombrott med "Passion and warfare" (1990) - ett av alla tiders mest hyllade och framgångsrika instrumentala album. Sammanlagt har han släppt 16 studioalbum som sålts i över 15 miljoner exemplar. 2016 debuterar han på SRF,.
Till toppen
THE HOOTERS US
Philadelphias The Hooters slog igenom på 80-talet med en mycket speciell blandning av rock'n'roll och folkmusik. De tre albumen "Nervous night" (1985), "One way home" (1987) och "Zig zag" (1989) blev stora försäljningsframgångar, och med den sistnämnda uppväckte bandet en kärlek hos svenskarna som lever än i dag. Stående fanfavoriter från de tre plattorna inkluderar "All you zombies", "And we danced", "Satellite", "500 miles", "Don't knock it 'til you try it" och många, många fler. 1993 års "Out of body" blev inte en lika stor framgång på hemmaplan, men gick hem desto bättre i exempelvis Sverige där "Boys will be boys" blev en stor hit. 1995 lades Hooters på is men återvände 2001. Sedan dess har bandet regelbundet återvänt till Sverige, där de som sagt fortfarande hålls högt i ära. Inte minst av SRF-publiken.
Till toppen
MAYHEM NO
"Return of the Maniac"! Norska Mayhem är black metal-legendarer som gått i spetsen för genrens utveckling i flera omgångar. Inte minst då med debut-ep:n "Deathcrush" (1987) med en viss Sven Erik "Maniac" Kristensen på sång. Maniac blev med sin intensiva scenshow en av de mest omtalade medlemmarna i Mayhems historia, och återvände till bandet en andra vända 1995-2004. Nu frontar han än en gång Mayhem live - tillfälligt - och den enda spelningen som bandet gör i Norden med denna sättning är SRF. En historisk högtidsstund för black metal-konnässörer.
Till toppen
GLENN HUGHES UK
Glenn Hughes är en av rockhistoriens verkliga giganter. Hans soulinfluerade sångröst är mäkta beundrad och därtill är han en basist i världsklass. Glenn upptäcktes i början av 70-talet som medlem av Trapeze och fick sitt stora genombrott som medlem av Deep Purple 1973-76. Sedan dess har han även kunnat avhöras med bland andra Black Sabbath, Gary Moore, Phenomena och Black Country Communion. Samt givetvis på ett stort antal soloplattor, som musikaliskt omfattar såväl soul som blues och mäktig melodiös hårdrock. Glenn är kort och gott en legend, och därtill en som har både sin energi och sin storslagna sångröst i gott behåll.
Till toppen
RAISED FIST S
Raised Fist från Luleå är ett av Sveriges mest berömda hardcoreband. De bildades 1993 och efter två ep-släpp utgavs fullängdsdebuten "Fuel" 1998. Gradvis utvecklades Raised Fist-soundet till att innefatta influenser från så väl rock'n'roll som death- och black metal. Detta bara ökade bandets popularitet och deras två senaste album är också deras mest framgångsrika. Det sjätte och allra senaste, "From the north" (2015), har i själva verket gått alldeles strålande bra och lyft Raised Fist både ett och flera pinnhål i karriären.
Till toppen
SATYRICON NO
Satyricon debuterade 1993 och har gått från att vara "bara" ett black metal-band till att bli ett stilöverskridande och nytänkande metalband med fans i flera läger. År 2016 fyller deras tredje album "Nemesis divina" 20 år, vilket Satyricon firar med att framföra denna klassiker i sin helhet. SRF blir enda chansen att uppleva detta i Sverige. Konserten i övrigt kommer att utgöras av de mest älskade Satyriconlåtarna från hela karriären.
Till toppen
HAWKWIND UK
De är portalfigurer inom psykedelisk rock och en av rockhistoriens verkligt unika grupper. Hawkwind har varit mer eller mindre synonyma med spacerocken som genre alltsedan bandet bildades 1969. Produktiva har de också varit - med aktuella "The machine stops" är de framme vid sitt tjugoåttonde studioalbum. Tidigare verk inkluderar så klassiska låtar som "Silver machine", "Urban guerilla" och "Spirit of the age". Gitarristen och sångaren Dave Brock håller som alltid i rodret och Hawkwinds liveshower är berömda för att likna events snarare än konserter.
Till toppen
VANILLA FUDGE US
Vanilla Fudge är ett av de allra första hårdrocksbanden och influerade såväl Deep Purple som Led Zeppelin. New York-kvartetten debuterade 1967 och fick sitt genombrott med en tung, orgeldominerad cover på Supremes "You keep me hangin' on". Fem klassiska album blev det fram till splittringen 1970. I vår tid är Vanilla Fudge åter aktiva, med tre originalmedlemmar - gitarristen Vince Martell, sångaren/keyboardisten Mark Stein (ex-Alice Cooper, Tommy Bolin) och trummisen Carmine Appice (likaledes SRF-aktuella King Kobra, Cactus, ex-Rod Stewart, Ozzy Osbourne, Ted Nugent) - samt basisten Pete Bremy. Det här blir hårdrockspionjärernas första framträdande på SRF, och deras enda Nordenkonsert denna vända.
Till toppen
GAMMA RAY D
Gitarristen och sångaren Kai Hansen är känd som något av power metals uppfinnare. Han grundade Helloween 1984 och skrev ett antal av detta bands mest ikoniska låtar fram till sitt avhopp 1988. Året därpå bildade han Gamma Ray, musikaliskt en direkt fortsättning på det klassiska Helloween - till de många hängivna Kai Hansen-fansens förtjusning. Bandet har till dato släppt elva studioalbum, bland andra "Land of the free" (1995), "Somewhere out in space" (1997) och senast "Empire of the undead" (2014). Sedan 2015 delar Kai på sångsysslan i Gamma Ray med Frank Beck, som i år SRF-debuterar med bandet.
Till toppen
GRAVEYARD S
Graveyard från Göteborg är för närvarande det största bandet i den pågående vågen av 70-talsinspirerad hårdrock från Sverige. Debuten "Graveyard" släpptes 2008 och fick god kritik. Uppföljaren "Hisingen blues" (2011), med sitt vemodiga anslag av bland annat tidiga Led Zeppelin, blev bandets genombrott och svensk listetta. De efterföljande verken "Lights out" (2012) och "Innocence & decadence" (2015) har befäst denna framgång. När Graveyard nu återvänder till SRF gör de det som något av old school-hårdrockens okrönta kungar i Sverige.
Till toppen
SOILWORK S
Soilwork från Helsingborg, med sångaren Björn "Speed" Strid, är ett av de mest personliga och framgångsrika banden inom svensk melodisk death metal. Sedan debuten 1998 har de i princip bara blivit större, samtidigt som de ständigt gett utlopp för sin experimentlusta. Något förenklat har Soilworks utveckling gått från aggressivt till mer melodiskt och sedan till aggressivt igen, med många stilöverskridande och tekniska finesser. Vart och ett av deras tio album har sina stora beundrare, men genombrottet får nog sägas ha kommit med det tredje, "A predator's portrait" (2001). Senast ut i raden är "The ride majestic" (2015), där mörker har en framträdande roll.
Till toppen
LORDI FIN
Alla minns dem för Eurovision-segern 2006 med "Hard rock hallelujah". Vid den tiden var dock finska Lordi redan etablerade hos hårdrockspubliken. Deras första officiella singel "Would you love a monsterman?" släpptes 2002 och blev listetta i Finland. Med sina följande singlar och album nådde Lordis Kiss-influerade chockrock framgångar även utomlands - och vann även själve Gene Simmons hjärta - före det stora genombrottet med ovannämnda "Hard rock hallelujah" och tredje albumet "The arockalypse". Till dato har Lordi släppt sju studioalbum och turnerat intensivt världen över. På SRF har de däremot aldrig spelat - förrän nu.
Till toppen
EPICA NL
Epica är ett av vår tids mest populära band inom kategorin symfonisk metal med "klassisk" kvinnlig sång. De bildades 2002 av gitarristen Mark Jansen (tidigare medlem av After Forever med nuvarande Nightwishvokalissan Floor Jansen). Kort därpå tillkom hyllade sångerskan Simone Simons och bandet skivdebuterade 2003. Genombrottet i hemlandet kom med tredje albumet "The divine conspiracy" (2009). Även utomlands ökade framgångarna, i synnerhet med sjätte och senaste albumet "The quantum enigma" (2014). När detta skrivs är album nummer sju under inspelning.
Till toppen
KING KOBRA US
Det var 1984 som trumlegendaren Carmine Appice bildade King Kobra för att spela tidstypisk hård, klatschig glam metal. Dessa försvann något i mängden i hemlandet USA. I Sverige blev de däremot kultförklarade för i synnerhet låten "Iron eagle (never say die)" från andra albumet "Thrill of a lifetime" (1986). 1989 lades de ned för att återförenas seriöst först 2010, nu med ingen mindre än Paul Shortino (ex-Rough Cutt, Quiet Riot, Great White) bakom micken. Hittills två nya album har det blivit sedan dess, samtidigt som "Hunger", "Ready to strike" och "Iron eagle (never say die)" förblir självklara inslag i setlisten. Nu, slutligen, debuterar de på svensk mark - på SRF 2016.
Till toppen
LOUDNESS JAP
Japans mesta hårdrockslegendarer har släppt hela 26 studioalbum sedan 1981. Deras internationella genombrott kom med "Thunder in the East" (1985), innehållande den eviga klassikern "Crazy nights". De följande albumen "Lightning strikes" (1986) och "Hurricane eyes" (1987) befäste framgången. Loudness succérecept var melodisk men kraftfull hårdrock med en stark neoklassisk ådra i gitarrspelet av Akira Takasaki. Från slutet av 80-talet kom ett flertal medlems- och stilbyten, men stabiliteten återställdes med den klassiska sättningens återförening 2000. Nu ska Loudness för första gången beträda scenen på SRF.
Till toppen
DEMON UK
Demon är ett av de stora kultbanden från New Wave of British Heavy Metal, med ett flertal uppskattade framträdanden på SRF i ryggen. Album som "Night of the demon" (1981), "The unexpected guest" (1982) och "The plague" (1983) är verkliga kultklassiker. Vart och ett på sitt eget sätt - inget Demonalbum är det andra likt. Det kan vara det rockiga, det melodiska, det tunga eller det progressiva som dominerar. Samtidigt har bandet en klart urskiljbar identitet, inte minst tack vare sångaren Dave Hill vars storslagna röst för tankarna till Ronnie James Dio. "Unbroken", Demons hittills senaste album från 2012, är ett talande styrkebevis.
Till toppen
DAN REED NETWORK US
I skarven mellan 80- och 90-talen var Dan Reed Network ett av svenska rocklyssnares favoritband. Kvintetten från Oregon bjöd på pudelrock spetsad med funk, latinska rytmer och andra exotiska kryddor. Deras tre studioalbum, utgivna 1988-91, blev storsäljare i Sverige och ynglade av sig hits som "Ritual", "Tiger in a dress" och "Rainbow child". Bandet löstes upp 1993 och frontmannen Dan Reed blev sedermera soloartist. Nu är de tillbaka, det första Dan Reed Network-albumet på 25 år är på ingång, och för första gången ska bandet i sin helhet beträda SRF:s tiljor.
Till toppen
AMARANTHE S
Göteborgska Amaranthe kör en på en gång mörk och livsbejakande typ av metal, med tre inbördes olika sångare. Närmare bestämt en manlig rensångare, en kvinnlig dito och en manlig growlare. Sedan den självbetitlade debuten släpptes 2011 har bandets popularitet växt i allt snabbare takt, på hemmaplan såväl som utomlands, inte minst i Japan och USA. Tredje och senaste albumet "Massive addictive" (2014) är deras hittills mest framgångsrika. Med sitt svårdefinierade men mycket medryckande sound är Amaranthe ett pikant, modernt tillskott till festivalen.
Till toppen
UNCLE ACID & THE DEADBEATS UK
Ett av vår tids mest omtalade hårda retrorockband bildades i Cambridge 2009. Genombrottet kom 2012, då deras andra inspelning "Blood lust" gavs ut som officiellt album. Soundet beskrevs som "Alice Coopers originalband jammande i en cell med tidiga Black Sabbath och the Stooges". Sedan dess har Uncle Acid & The Deadbeats blivit ännu större tack vare albumen "Mind control" (2013) och "The night creeper" (2015). Nu ska även SRF-publiken få höra bandets tunga, psykedeliska tonkonst live.
Till toppen
ENTOMBED AD S
Det var en gång ett Stockholmsband vid namn Entombed som upprepade gånger skapade extrem musikhistoria. Ta bara deras omistliga death metal-debut "Left hand path" (1990), eller den banbrytande death'n'roll-snytingen "Wolverine blues" (1993). Det egentliga Entombed gav upp andan 2014, men ur dess aska uppstod Entombed AD. Den "nya" konstellationen inkluderar de flesta medlemmar ur det gamla bandet, inkluderat sångaren L-G Petrov, och har redan producerat två album, varav "Dead dawn" utgavs så sent som i februari. Entombed AD har också blivit ett mer aktivt liveband än originalbandet var på slutet - till de många Entombedfansens förtjusning.
Till toppen
THE WINERY DOGS US
The Winery Dogs är en äkta supergrupp. Sångare och gitarrist är Richie Kotzen (ex-Poison, Mr Big), basist Billy Sheehan (Mr Big, ex-Talas, David Lee Roth) och trummis Mike Portnoy (Transatlantic, ex-Dream Theater, Avenged Sevenfold och fler band än någon kan räkna). Tillsammans skapar trion rock som är hård och progressiv i 60- och 70-talsbemärkelse, enligt förebilder som Cream, Jimi Hendrix och Grand Funk Railroad. Efter bara fyra år och två album har the Winery Dogs redan vunnit ansenlig popularitet, och som musiker är de förstås hart när oslagbara.
Till toppen
L.A. GUNS US
LA Guns är ett av de mest långlivade banden från det sena 80-talets sleazerocksboom. Deras tre första album "LA Guns" (1988), "Cocked & loaded" (1989) och "Hollywood vampires" (1991) är genreklassiker fyllda av fanfavoriter som "Sex action", "The ballad of Jayne" och "Kiss my love goodbye". Liksom många av sina kolleger fick LA Guns det besvärligare från och med grungevågen. Dock har de sällan låtit sig avskräckas under längre perioder, och har därför respekt med sig i motsats till "bara" kultstatus. 2015 är det fortfarande sångaren Phil Lewis (ex-Girl) och trummisen Steve Riley (ex-WASP) som driver bandet vidare.
Till toppen
MY DYING BRIDE UK
De skulle ha kommit redan 2015, men trassel med ett pass satte p för detta i sista stund. Nu hoppas vi på bättre tur 2016. My Dying Bride hör till "the Peaceville three", de brittiska band som tillsammans mer eller mindre skapade subgenren death/doom. (Paradise Lost och Anathema är de övriga två.) Debutsingeln "God is alone" släpptes 1991 och blev en enorm undergroundsuccé. Ett kvarts sekel senare har My Dying Bride släppt tolv fullängdsalbum och blivit ett kultband av enorma mått. Mörkt, gotiskt, inte sällan episkt och självfallet tungt - sådan är det här bandets melodi.
Till toppen
THE TEMPERANCE MOVEMENT UK
Det här är bandet som återigen placerat brittisk bluesrock på den globala musikkartan. The Temperance Movement stammar från Skottland och medlemmarnas meritlista inkluderar namn som Jamiroquai, Waterboys och Ray Davies. Räkna med sväng, således. Bandets självbetitlade debut kom 2013 och ledde bland annat till förbandsspelningar med självaste Rolling Stones. Efter en USA-turné med Blackberry Smoke spelade The Temperance Movement in sitt högaktuella andra album "White bear" på "hela" nio dagar (debuten gjordes på fyra). Ett tillbakablickande band med framtiden för sig.
Till toppen
IMPERIAL STATE ELECTRIC S
Hellacopters frontman Nicke Andersson (även före detta trummis och bandledare i Entombed) gick förstås inte sysslolös länge efter Hellacopters splittring 2008. Han började raskt på en soloplatta som utmynnade i ett nytt band, Imperial State Electric. Den självbetitlade debuten släpptes 2010 och till dato har bandet utgett fyra plattor, senast "Honk machine" (2015). Ska man jämföra med Hellacopters, och det gör förstås många, är Imperial State Electric mer mångsidiga utan att vara krångliga. Det är på en gång rockigt och poppigt, med antydningar av Kiss, Alice Cooper och Cheap Trick såväl som punk, soul och sydstatsrock. Med mera.
Till toppen
THE KENTUCKY HEADHUNTERS US
The Kentucky Headhunters är ett kultband i gränslandet mellan sydstatsrock och hård country. Till dato har de utgett åtta studioalbum (oräknat två i samarbete med Chuck Berry-pianisten Johnnie Johnson) och mottagit ett antal utmärkelser, däribland en Grammy för det klassiska debutalbumet "Pickin' on Nashville" (1989). SRF 2016 blir faktiskt bandets första spelning i Europa någonsin - och den enda under detta Europabesök. Så ni sydstats- och countryfantaster i publiken har något smått historiskt att se fram emot.
Till toppen
DEATH DTA US
Death, med sångaren/gitarristen/kapellmästaren Chuck Schuldiner (1967-2001), är ett av de viktigaste banden i death metal-historien. De skivdebuterade 1987 och mer eller mindre ritade om death metal-kartan, inte en men flera gånger, före Chucks död i cancer. Dagens Death DTA (tidigare Death To All) utgörs av tidigare Deathmedlemmar som turnerar med Deaths musik som en hyllning till Chuck. Steve DiGiorgio (bas), Gene Hoglan (trummor) och Bobby Koelble (gitarr) åtföljs av sångaren/gitarristen Max Phelps från Cynic - ett logiskt och lämpligt val. SRF blir bandets enda Sverigestopp 2016.
Till toppen
FINNTROLL FIN
Finska Finntroll är ett av de stora pionjärbanden inom folk metal. De debuterade 1999 med ett originellt koncept. Musiken var folk metal med black metal-kryddor. Texterna var på finlandssvenska. Och handlingen i texterna kretsade till ett forntida trollfolk som å det brutalaste motsatte sig kristnandet av Finland. På det stora hela har konceptet förblivit detsamma över sex fullängdsalbum, tre ep:n och ett livealbum. Och Finntroll är fortfarande ett av de mer uppburna banden inom folk metal.
Till toppen
THERAPY NI
Therapy? från Nordirland var Storbritanniens kanske främsta tillskott till 90-talets alternativa rockvåg. De bildades 1989 och drog från början starkt åt noisepunkhållet. På majorbolagsdebuten "Nurse" (1992) och i synnerhet dess uppföljare "Troublegum" (1994) hade Therapy? fått ett närmare släktskap med grunge, med inslag av alternative metal. Sistnämnda skiva blev bandets största succé med hits som "Screamager", "Nowhere", "Trigger inside" och "Die laughing". Till dato har Therapy? släppt fjorton album som sålts i flera miljoner exemplar - men undergroundkänslan har de kvar ändå.
Till toppen
GRAND SLAM UK
1984, året efter att Thin Lizzy hade splittras, bildade Phil Lynott bandet Grand Slam tillsammans med bl.a. keyboardisten Mark Stanway (Magnum) och gitarristen Laurence Archer (ex-UFO). Tillsammans skrev de ganska mycket material och bandet turnerade en hel del, men man fick aldrig något skivkontrakt, främst beroende på Lynotts tunga missbruk. I avsaknad av kommersiell framgång splittrades bandet, och kort därefter dog Phil Lynott, endast 36 år gammal. Som en hyllning till Lynott kommer nu Grand Slam till Sweden Rock Festival för att framföra mycket av det sista material som Lynott skrev. En studioplatta med Grand Slam är också på gång under 2016. Förutom Mark Stanway och Laurence Archer så består bandet av basisten Neil Murray (ex-Whitesnake, Gary Moore etc), trummisen Mickey Barker (ex-Magnum) och svenske sångare Stefan Berggren (ex-Company Of Snakes). Missa inte denna speciella händelse. Chansen kommer kanske aldrig mer igen!
Till toppen
THE KRISTET UTSEENDE S
Med en dittills ohörd blandning av punk, metal och könsrock blev hälsingländska The Kristet Utseende ett av 90-talets svenska kultband. De debuterade 1994 och nådde enligt många sin höjdpunkt med 1996 års "Pang på pungen i Portugal", med klassiker som titellåten, "Quinna" och "En manlig brud till Satan". 2000-talsverken "Sieg hallelujah" (2007) och "Pervogenesis" (2013) har sett bandet utvecklas produktionsmässigt, medan den skruvade samhällssatiren i lyriken förblivit intakt.
Till toppen
LEGION OF THE DAMNED NL
Det holländska bandet Occult fick aldrig någon framgång. 2004 bytte de namn till Legion Of The Damned - och vann snabbt thrash metal-publikens hjärtan. "Första" albumet "Malevolent rapture" släpptes 2005 och är idag att betrakta som en modern thrashklassiker. I skrivande stund har Legion Of The Damned släppt sex album rågade med rå, vindsnabb och brutal thrash metal på gränsen till death metal. SRF blir deras enda Sverigespelning under 2016.
Till toppen
MIKE TRAMP DK
Danske Mike Tramp blev en av Skandinaviens största hårdrocksstjärnor som sångare i amerikanska White Lion. Bandet släppte fyra plattor 1985-91, innehållande klassiker som "Broken heart", "Wait", "When the children cry" och "Love don't come easy". Efter White Lion bildade Mike Freak Of Nature, som gjorde två mörkare men fortfarande melodiska plattor 1993-94. Som soloartist har han gjort nio album, inbördes olika men med melodi som röd tråd. När Mike nu återvänder till SRF blir det med en setlist från alla dessa konstellationer.
Till toppen
GUN UK
Gun från Glasgow slog igenom i hemlandet redan med 1989 års debut "Taking on the world" med singeln "Better days". Det personliga soundet hade hintar av både Clash, Simple Minds och garagerock på medryckande hårdrocksbotten och en turné med Rolling Stones befäste framgången. Det stora genombrottet kom 1994 med albumet "Swagger" och jättehiten "Word up". 2015 är Gun uppe i sex fullängdsalbum och släppte i september sprillans nya singeln "Every1's a winner". Bandet är som alltid centrerat kring bröderna Jools (gitarr) och Dante Gizzi (sång) och nu ska Gun slutligen debutera på SRF - deras enda Sverigespelning.
Till toppen
GRAHAM BONNET BAND UK
Graham Bonnet slog igenom första gången redan 1968, när hans dåvarande band Marbles fick en jättehit med "Only one woman". Hans andra genombrott kom 1979, då som sångare i Rainbow. Låtar som "All night long" och "Since you been gone" är nu en del av hårdrockens kulturarv, och det är inom denna genre som Bonnet fortsatt fira sina största triumfer. Med MSG, Alcatrazz och Impellitteri, för att ta några berömda exempel. Han har alltså många pärlor att ta av från sin långa karriär. Att han är känd som en av genrens mest kraftfulla och originella sångare gör förstås inte saken sämre.
Till toppen
SKITARG S
Stockholmska Skitarg kan beskrivas som "death metal möter The Kristet Utseende". Clown metal, som de själva kallar det. Debuten "Skitarg" släpptes 2010 och innehåller låtar som "Du har keps och knarkar" och "Jag bryter nacken av din häst". De följande albumen "Den hårdaste jäveln" (2011) och "Tarmageddon" (2015) fortsätter i samma spår - hejdlöst brutal musik med sanslösa texter. Skitargs liveshow är lika sanslös den, känd för inslag som clownmasker och blodiga blöjor. Av sådant skapar man ett kultband för den svenska underjorden.
Till toppen
BONAFIDE S
Malmös stoltheter Bonafide har rötterna i bluesen och är kanske det närmaste ett svenskt AC/DC man kan komma i nuläget. Bandet bildades 2007 av sångaren och gitarristen Pontus Snibb och albumdebuterade samma år. 2009 års "Something's dripping" blev en svensk listframgång och i skrivande stund har Bonafide släppt fem album. De har också öppnat för bland andra Deep Purple, Quireboys och Status Quo och skrivit en låt särskilt för denna festival, "Fill your head with rock" (2011), som även utsågs till en av årets bästa av Classic Rock Magazine.
Till toppen
ECLIPSE S
Den typiskt svenska melodiösa hårdrocken har gjort jättecomeback på 2000-talet. Bland dess främsta representanter i nuet märks Eclipse. Bandet debuterade 2001 och från och med tredje plattan "Are you ready to rock" (2008) har de gått från klarhet till klarhet. Femte och senaste albumet "Armageddonize" kom 2015 som ännu ett bevis på sångaren och bandledaren Erik Mårtenssons talang som musikskapare. Han är inte låtskrivare och producent till yrket för ingenting.
Till toppen
220 VOLT S
220 Volt från Östersund blev ett av 80-talets stora svenska hårdrockband. De bildades 1979 av gitarristerna Mats Karlsson och Thomas Drevin och debutalbumet "220 Volt" släpptes av CBS 1983. Soundet var tidstypisk heavy metal toppade med sann skandinavisk melodikänsla. De två följande albumen följde samma mönster, varpå 220 Volt slog in på ett melodiösare spår. Bandet splittrades 1990, men har sedan 2002 åter varit mer eller mindre aktiva. 2014 kom albumet "Walking in starlight", men 220 Volts problem att behålla en sångare kvarstår. På SRF frontas de av självaste Matti Alfonzetti, som Skintrade älskvärt lånar ut för ändamålet.
Till toppen
NEON ROSE S
Stockholmska Neon Rose var de stora pionjärerna inom svensk hårdrock på engelska. 1974-75 släppte de tre album: "A dream of glory and pride", "Two" och "Reload". Musiken gav associationer till Deep Purple och Led Zeppelin och Neon Rose fick enorm betydelse för den svenska hårdrocksscenens framväxt. Till mångas sorg har de aldrig gjort comeback trots vissa halvhjärtade försök. Nu är det dock äntligen dags. Gitarristen Piero Mengarelli har dragit igång Neon Rose igen och på SRF 2016 står bandet åter på scen efter mer än 40 år.
Till toppen
DIAMOND HEAD UK
Ett av de mest kultförklarade banden från New wave of British heavy metal. Diamond Head debuterade 1980 med "Lightning to the nations". Låten "Am I evil?" gjordes senare i en berömd coverversion av Metallica. Diamond Heads 70-talsinspirerade och episka heavy metal nådde sin kommersiella topp med "Borrowed time" (1982). Tyvärr fick bandet återkommande problem med skivbolag och medlemsbyten, och har under långa perioder varit inaktiva. I nuläget ser vi dock förnyad gnista hos Diamond Head, då nye sångaren Rasmus Anderson visat sig vara en vitamininjektion.
Till toppen
TRIBULATION
Tribulation från Arvika fullängdsdebuterade 2009 som ett mörkt, teatraliskt death metal-band. Sedan dess har de behållit mörkret, utvecklat det teatraliska och deras death metal har övergått i något ambitiösare, påtagligt influerat av gamla tiders rock och hårdrock. Tredje och senaste albumet "The children of the night" (2015) är en storslagen och nydanande skapelse, där såväl King Diamond som italiensk skräckfilmsmusik lämnat avtryck i de brutala tonerna. Tribulation - vars gitarrist Adam Zaars även spelar i Repugnant och har ett förflutet i Enforcer - är kort och gott ett av de mer intressanta extremmetalbanden i nuläget.
Till toppen
DAN BAIRD & HOMEMADE SIN US
Dan Baird slog igenom som frontman i 80-talets största sydstatsrockband: Georgia Satellites. Dessa släppte tre utomordentliga plattor 1986-89 med låtar som "Keep your hands to yourself", "Battleship chains" och "Open all night". Samt givetvis den enligt många definitiva versionen av 60-talslåten "Hippy hippy shake", odödliggjord i filmen "Cocktail" (1988). Baird lämnade bandet 1990 och bildade 2007 Homemade Sin. Dessa har på hittills två album hållit liv i det patenterade Dan Baird-soundet, en blandning av rock, rå country och svängig punk. Deras första SRF-spelning 2009 förevigades på en liveplatta - nu är det dags igen.
Till toppen
PEDALENS PÅGAR S
Pedalens Pågar bildades 1975 under namnet Pågarna. Då var de inte ett "riktigt" band, utan kompgrupp till den skånske rocksatirikern Kal P. Dal. Denne legendars koncept var en blandning av eget material och covers på rock'n'roll-klassiker - allt framfört på äkta skånsk dialekt. Album som "Till Mossan!" (1977) och "Ente nu igen" (1982) är svensk rockhistoria. Kal P Dal avled 1985, bara 35 år gammal, men hans anda lever vidare i Pedalens Pågar. Nu som då håller Janne Knuda i tyglarna, fast han numera istället för sin gamla gitarr svingar en bas.
Till toppen
ERIC SARDINAS AND BIG MOTOR US
Eric Sardinas från Fort Lauderdale, Florida är en bluesrocksgitarrist av den riktigt gamla skolan. Från det att han började spela gitarr som sexåring stod hans håg till gamla hjältar som Charley Patton, Muddy Waters och Elmore James. Erics egen specialare är att spela slide på sin halvakustiska, samt liveshower som kan tangera själve Jimi Hendrix i vildhet. Sedan skivdebuten 1999 har han släppt sex album, senast "Boomerang" (2014).
Till toppen
TWILIGHT FORCE S
Sextetten från Dalarna debuterade 2014 med "Tales of ancient prophecies", en ogenerad hyllning till power metals storhetstid kring millennieskiftet. Episkt, fantasyinspirerat, melodiskt och med element av folkmusik - Rhapsody (Of Fire) skulle nicka gillande. Sångaren Christian Eriksson är Twilight Forces ansikte utåt, medan övriga medlemmar håller en hemligare profil. Bandet är avgjort en av de mer omtalade inom power metal just nu, och lär höra till festivalens mer uppskattade inslag för fans av genren.
Till toppen
THE ERIC BELL TRIO UK
Den nordirländske gitarristen Eric Bell är mest känd som originalmedlem av Thin Lizzy. Med dessa spelade han 1971-73 in tre album och klassiska låtar som "Whisky in the jar" och "The rocker". Efter att Eric lämnade Thin Lizzy nyårsafton 1973 har han spelat med legendarer som Noel Redding och Bo Diddley. Han har sedan många år sitt eget The Eric Bell Trio d där fokus ligger på hans stora musikaliska kärlek - blues.
Till toppen
THE STRUTS UK
The Struts är ett nytt band från Storbritannien som står för rå, uppstudsig och färgstark glamrock av 70-talsmodell. Sångaren Luke Spiller är redan en uppmärksammad frontman och har ett enastående register - han albumdebuterade med själve Mike Oldfield 2014. Då hade the Struts redan hunnit släppa en singel och släppte kort därpå en ep, i sin tur följd av albumet "Everybody wants" i juli 2014. Parallellt med allt detta hann bandet bland annat öppna för Rolling Stones. I augusti 2015 kom andra ep:n "Have you heard", som fick publiken att flockas även i USA. The Struts är kort sagt ett mycket hett ungt band - kom ihåg var du hörde talas om dem först.
Till toppen
MONSTER TRUCK CAN
Kanadensiska Monster Truck blir allt mer omtalade inte minst i Sverige för sin klassiska, fläskiga rock. Bandet albumdebuterade 2013, efter två ep-släpp, och det nämnda albumet "Furiosity" gav dem en Juno (Kanadas Grammy, ungefär) för "årets genombrott". Efter en turné med Alice In Chains spelade Monster Truck in andra albumet "Sittin' heavy", som släpptes i februari 2016 och utgör en ny dos av svängig tungrock med blues- och sydstatsvibbar.
Till toppen
SLOUGH FEG US
Slough Feg, eller Lord Weird Slough Feg som de hette från början, är bland de mest kända utövarna av traditionell heavy metal i dagens USA. Bandet debuterade 1996 och uppvisade från start en högst personlig stil med drag av såväl Iron Maiden som Thin Lizzy och Skyclad. Hård rock med kryddor från folkmusik, om man så vill. Av Slough Fegs hittills nio studioalbum är det senaste, "Digital resistance" (2014), kanske det som hyllats mest av publik och kritiker. Nu har det så slutligen blivit dags för Mike Scalzi med manskap att debutera på SRF.
Till toppen
KING WITCH UK
King Witch från Edinburgh, Skottland är ett pinfärskt tillskott till doom metal och klassisk ursoppehårdrock. Deras första ep "Shoulder of giants" finns tillgänglig från den 9 november och på Youtube finns i skrivande stund låten "Lucid" som smakprov. Det här är ett högklassigt band som SRF vill lyfta fram redan på detta tidiga stadium. Riffen är tunga, när de inte är explosivt metalliska, och i Laura Donnelly har de en sångerska och frontfigur förutbestämd att bli en sensation.
Till toppen
ROCKKLASSIKER ALL STARS S
Radiostationen Rockklassikers egen specialensemble dyker upp även på årets SRF. I vanlig ordning utgörs kärnan av stationens egna tappra kämpar, däribland Europetrummisen Ian Haugland, med förstärkning från medlemmar av Sveriges rockelit vars identitet kommer att avtäckas fortlöpande under våren. Det musikaliska konceptet är självfallet intakt: välkända allsångsfavoriter från hårdrockens gyllene era för hela slanten.
Till toppen
BANDITOS US
Detta festivalens utvalda "wild card", debuterade med "Banditos" 2015. Banditos är tvättäkta sydstatare från Alabama. Det lär alltså inte överraska någon att bandets sound inkluderar beståndsdelar som country, blues och bluegrass - men därutöver även 60-talsdoftande acidrock, punk och soul. Bland annat. Att bandet har tre leadsångare bidrar ytterligare till originaliteten. Helheten är som gjord för fans av såväl ZZ Top som Creedence Clearwater Revival och Georgia Satellites, men kan egentligen inte liknas vid något annat än just Banditos.
Till toppen
NITERAIN NO
Med NiteRain har Norge vunnit sin plats på sleazerockens karta. Oslobandets rötter återfinns inte bara i Guns N' Roses och LA Guns utan även veteraner som Jimi Hendrix och BB King. Debuten "Crossfire" (2013) producerades av Ronni Le Tekrø (TNT) och följdes av öppningsgig för bland andra Steel Panther, Sebastian Bach och 69 Eyes. Sedan dess har NiteRain bland annat släppt singlarna "The threat" och "Rock'n'roll" och spelat på Crüefest i Hollywood. Andra albumet "Vendetta" är färdigt och i juni intar NiteRain scenen på SRF som tävlingsvinnare.
Till toppen
SAFFIRE S
Tävlingstvåorna Saffire från Göteborg är i rask fart på väg att lämna underjorden, som ett sällsynt lovande band i den melodiska men kraftfulla skolan, modell Dio och 80-talets Black Sabbath. De har släppt albumen "From ashes to fire" (2013) och "For the greater good" (2015) och öppnat för kollegor som Sebastian Bach och Hardcore Superstar. Som liveband är deras rykte redan grundmurat och i Tobias Jansson (ex-Treasure Land, Angel Blake, Silent Scythe med flera) har de en sångare i toppklass.
Till toppen
WARNER DRIVE US
Mången europeisk konsertbesökare är redan bekant med Warner Drive från Hollywood, Kalifornien, vars honnörsord är rock'n'roll-ös, melodier och lite punkelement som pricken över i. Bandet har jobbat sig upp på det gamla hederliga sättet, med massor av livespelningar och hittills tre album, senast 2014 års "City of angels". De har för övrigt jobbat med producenter som Mike Clink (Guns N' Roses, Megadeth) och James Michael (Mötley Crüe, Sixx AM). I väntan på fjärde albumet, som släpps i augusti, kan dessa värdiga tredjepristagare lämpligen avnjutas på SRF.
Till toppen
SKALLBANK S
"Skallbank är ett stenhårt rockband från Karlstad, punkt!" För att vidareutveckla bandets egen beskrivning bildades de i juni 2014 och spelade in singeln/videon "Falsarium" tre månader senare. Medlemmarna har meriter från band som Generals och Soulshake Express, och Skallbanks eget sound är hårt, svängigt och eklektiskt med aggressiv sång.
Till toppen
FRIDAY NIGHT SPECIALS S
Friday Night Specials från Värnamo har beskrivits som den oäkta avkomman till AC/DC och Foo Fighters. Själva kallar de sig kort och gott ett rock'n'roll-band. De bildades 2011 och släppte sin första ep, "First taste", 2013. Efter en turné på Balkan året därpå påbörjades inspelningen av en fullängdare, och "I have become" släpptes 2015.
Till toppen
FEARLESS S
Fearless från Vagnhärad utanför Trosa spelar vad de själva kallar hillbilly metal. Bandet fann sin nuvarande stil 2012: en blandning av metal, blues och hardcore med en atmosfär från den amerikanska södern. 2014 var den nuvarande sättningen komplett och singeln "Hillbilly for life" utgavs året därpå. Den följdes av en turné i just sydstaterna och i år ser albumdebuten dagens ljus.
Till toppen
SERPENT S
Serpent från Vänersborg beskriver sig själva som "raggar-doom". Eller, den något längre versionen: "Fötterna i Black Sabbath-helvetet, huvudet i Pentagram-himlen och några körsbär på toppen". Bandet hann släppa både en ep och ett album innan de 2013 fann sin nuvarande form. Albumet "Nekromant" släpptes i december 2015.
Till toppen
ELEINE S
Eleine från Malmö är såväl ett band som namnet på sångerskan i samma band. Deras sound kan beskrivas som symfonisk metal, med mycken pompa och förföriska övertoner. Debutalbumet "Eleine" släpptes i april 2015, föregånget av singlarna "Gathering storm" och "Land beyond sanity". Eleine har även hunnit dela scen med band som Darkane, Sister Sin och Raubtier.
Till toppen
PAINTED SKY S
Painted Sky från Luleå har sagts ha ena foten i 70-talets elektriska blues och den andra i 80-talets skitigaste sleaze metal. Själva åberopar de influenser från 70-talets giganter men även nutida retrostoltheter som Rival Sons och Witchcraft. Sammantaget: retro, visst, men med en personlig knorr. Singeln "To the newborn child" kom 2015 och inte minst sången har fått varmt beröm.
Till toppen
THE PRESOLAR SANDS S
The Presolar Sands från Stockholm spelar psykedelisk rock av det hårdare slaget, gärna dovt vibrerande och ibland rentav doom-långsam. De bildades 2014 och efter sin debutsingel bjöds de in att öppna för New York-kollegerna White Hills Skandinavienturné 2015. Nya singeln "Nothing can die in ashes" ingår även på ep:n "Anchors & weights", som kan köpas från den 4 mars.
Till toppen
KING ALBATROSS S
King Albatross bildades i norrländska Boden men huserar numera i Borlänge. De såg dagens ljus 2012 och har soundmässigt rötterna i band som Black Sabbath, Jimi Hendrix Experience, Led Zeppelin och Deep Purple. En självbetitlad ep kom 2013 som bland annat uppmärksammades av P3 Rock. Ett första fullängdsalbum är under tillverkning i detta nu.
Till toppen
SM-FINAL LUFTGITARR S
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

 

Sweden Rock använder cookies. När du använder vår webbsida godkänner du det, så läs gärna mer om vad cookies är och hur de funkar i vår cookiepolicy.

OK, då vet jag!